Kasteel Hanus

Wie regelmatig over de ring rond Gent (R4) rijdt, heeft ongetwijfeld al het opvallende kasteeltje opgemerkt net naast het Maria Middelaresziekenhuis. Het kasteel bevond zich jarenlang in een erbarmelijke staat, maar werd recent helemaal gerenoveerd. Vorige maand opende in het gebouw het gloednieuwe gastronomisch restaurant Sensum. Het belooft een van de culinaire trekpleisters van Gent te worden.

Wanneer je de parking van het Maria Middelaresziekenhuis opdraait, kan je onmogelijk naast het Kasteel Hanus kijken. Het ligt namelijk vlak naast het hoofgebouw van het ziekenhuis en de parkeertoren. De prachtige gevel in Lodewijk XVI-stijl steekt fel af tegen de hypermoderne strakke architectuur van het ziekenhuis en de bijhorende gebouwen. Jarenlang stond het kasteel leeg, maar sinds kort heeft het eindelijk een nieuw leven gekregen.

Tegen de achterzijde van het oorspronkelijke kasteel werd een nieuwe vleugel aangebouwd, waar onder andere een apotheek in is ondergebracht. Het oorspronkelijke deel van het gebouw werd helemaal gerestaureerd en daar opende een nieuw restaurant de deuren: Sensum.

Chef Maurice de Jaeger runt de zaak samen met sommelier Deborah Hellburg. Het koppel kan mooie adelbrieven voorleggen, want Maurice de Jaeger leerde de kneepjes van het vak onder andere bij Oud Sluis en Pure C, voor hij Vinum & Sensum in Knokke-Heist opende. De Gentse gastronomiefans keken dus al maandenlang reikhalzend uit naar de opening van het nieuwe restaurant.

Historisch interieur

Hoofdaannemer Tom Vandewalle schakelde voor de werken aan het parket en het interieur de Gentse specialist Xavier Vannieuwenhuyse in.

“Het was een heel leuk project voor ons,” legt Xavier uit. “We hebben hier namelijk niet alleen de vloeren onder handen genomen, maar ook de lambriseringen volledig hersteld, de deurlijsten vernieuwd en de sierlijsten rondom in hun oude glorie hersteld. Hier kwamen dus heel veel verschillende technieken samen. En het moet gezegd, architecten Patrick Lefebure en Lore Tanghe van architectenbureau Archipl hebben mooi werk geleverd. Het resultaat ziet er prachtig uit! De combinatie van het schitterende oude interieur met het moderne meubilair werkt heel goed. Ook Elie Verbauwhede, de technisch directeur van het Maria Middelaresziekenhuis, wil ik uitdrukkelijk bedanken voor de vlotte samenwerking!”

Restauratiewerken  

Het oorspronkelijk kasteel werd in 1913 gebouwd door de textielbaron Hanus naar een ontwerp van de Brusselse architect G. Hobe. Nadien werden nog verschillende vleugels bijgebouwd en kreeg het gebouw een nieuwe bestemming. De zusters cisterciënzerinnen brachten er na de Tweede Wereldoorlog namelijk een kinderziekenhuis in onder. De laatste jaren stond het gebouw leeg en raakte het in verval. Het oorspronkelijke interieur bleef wel bewaard, maar verkeerde op veel plaatsen in een zeer slechte staat.

Xavier Vannieuwenhuyse: “In het oudste gedeelte van het gebouw, waar nu het eetgedeelte van het restaurant is, waren de oorspronkelijke parketten nog in degelijke staat. Die hebben we gewoon opgeschuurd en gerestaureerd. In de nieuwere vleugels van het kasteel was er heel veel waterschade. Daar zat er niets anders op dan de vloeren uit te breken en nieuwe parketten te plaatsen. Je vindt hier in de haast in elke kamer verschillende legmotieven, maar de dambordparketten en Hongaarse Punten komen het vaakst terug.

Waar het parket te zeer aangetast was, hebben we een nieuwe vloer geplaatst. In de ene kamer was dat een Hongaarse punt (20 mm) en in de andere Chantilly-stijlpanelen.

Wat opmerkelijk was aan deze werf, was de aparte manier van werken. Terwijl wij bezig waren met het herstellen van het oorspronkelijke parket, werd enkele meters verder de nieuwe vleugel tegen het gebouw aangebouwd. Maar ik moet zeggen dat de hoofdaannemer alles zeer goed afgesloten heeft, want wij hebben amper hinder ondervonden van de werken die enkele meters verderop plaatsvonden. Van stof, regen of wind hebben we gelukkig geen last gehad.

In een latere fase heb ik samen met mijn zonen Manu en Maxime en Miguel Dobbelaere ook het parket geplaatst in de nieuwe aanbouw. Daar zijn de toiletten ondergebracht en een soort van loungeruimte. Omdat in de nieuwe vleugel gekozen werd voor voerverwarming, hebben we hier een samengesteld parket geplaatst, dat net als het andere hout afkomstig was van Parket Kerkhofs.

Ook de massieve eiken trap in de nieuwe vleugel heb ik zelf gemaakt. Daarvoor gebruikten we 22 cm brede planken, van Vanlandschoot, die we zelf uitgefreesd hebben.

Al het hout werd na waterpopping afgewerkt met Rubio Monocoat in de ‘Smoke’ kleur. Voor het schuurwerk gebruikte ik de schuurproducten van Bona. Dat laatste is geen verrassing, aangezien ik sinds kort ook een verkooppunt van Bona voor de regio Gent uitbaat.”

Interieurwerken

Het parket was echter maar één aspect van de restauratie. Ook alle andere interieurelementen werden onder handen genomen. Samen met André Criel, een specialist monumentenzorg uit Desteldonk, restaureerde Xavier Vannieuwenhuyse ook de lambrisering. Verder plaatsten ze ook nog nieuwe sierlijsten, deuromlijstingen en ornamenten. Na afloop daarvan werden ook handmatig de muurschilderingen in hun oude glorie hersteld.

www.xavier-vannieuwenhuyse.be

Deel het project

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin