Hostellerie Shamrock – COnect woodbelievers

Hostellerie Shamrock deed jarenlang dienst als hotel en maakte deel uit van de Relais & Châteaux-keten. Het bijhorende restaurant mocht 26 jaar lang met een Michelinster pronken. Het hotel en restaurant hebben inmiddels de deuren gesloten en het gebouw krijgt een nieuw leven als seminariecentrum. En dus waren de vloeren aan een opfrissing toe.

De prachtige Hostellerie Shamrock is een landhuis in Engelse stijl, gelegen langs de Ommegangstraat in het gehucht Louise-Marie op de grens van Maarkedal en Ronse. Het werd ontworpen door de Gentse architect Charles Hoge (Gent, 1890-1962) als jachthuis voor de baron De Kemmeter en gebouwd in 1928. Het gebouw is omgeven door een schitterende Engelse Tuin, die uitgetekend werd door de gerenommeerde tuinarchitect Jacques Wirtz.

Rondom het landhuis ligt een twee hectare groot landgoed, dat grenst aan het Muziekbos. De villa is dus zeer rustig en landelijk gelegen, terwijl het centrum van Ronse amper een kilometer verderop ligt.

Sterrenrestaurant

Aanvankelijk werd het gebouw gebruikt door de familie De Kemmeter, tot het in 1972 omgevormd werd tot een hotel-restaurant dat voornamelijk populair was bij Britse en Amerikaanse zakenlieden en toeristen. Van 1976 tot 2002 had het restaurant zelfs een Michelinster. Het restaurant was dan ook zeer bekend in de streek.

In 2008 besloten de eigenaars het hotel-restaurant stop te zetten en ze zetten het domein te koop. De nieuw eigenaar kocht het landgoed om het landhuis om te vormen tot een opleidings- en seminariecentrum. Hij ging in zee met de Ecompass Business Academy uit het nabijgelegen Zottegem. Dat bedrijf organiseert opleidingen voor werknemers en bedrijfsleiders waarbij de band tussen de mens en technologie steeds centraal staat. Ecompass wil het landhuis gebruiken als locatie voor opleidingen en seminaries. Maar vooraleer de lessen er van start gaan, moesten eerst het interieur en het meubilair een opfrissing krijgen. En daarvoor klopte Ecompass aan bij Patrick De Coker van COnect woodbelievers.

Patrick De Coker: “De eigenaars van Hostellerie Shamrock contacteerden mij voor advies over een massief eiken visgraatparket uit 1928. Ik kon hen overtuigen de vloer te laten renoveren en stelde er ook voor een nieuw Versailles parket te plaatsen in de lounge.

Ik heb de eigenaars aangeraden om daarvoor een beroep te doen op Joost Rommens van ‘Kurk-en Parketvloeren Rommens Joost’. Hij is een echte vakman, die ook de thuis is in de historische plaatsingstechnieken. Hij woont bovendien vlakbij het landgoed.”

De werken

Op het gelijkvloers van het schitterende landhuis moest eerst een eiken visgraatparket van 125 m² aangepakt worden. De vloer, die nog op de oude manier op een laag zavel in de pek gelegd werd, was in het verleden steeds geboend geweest. Daarom hebben de mensen van Joost Rommens de planken eerst grondig opgeschuurd, beginnend met een korrel 24 en eindigend bij 100. De vloer lag nog zo goed als perfect vast in de pek, maar door het jarenlange gebruik waren er wel heel wat oneffenheden en moesten de planken dus geëgaliseerd worden.

In een aangrenzende ruimte, die later dienst zal doen als lounge, moest een nieuwe vloer van 50 m² geplaatst worden. In samenspraak met de eigenaars werd gekozen voor eiken Versailles panelen van Kerkhofs Parket. Het Versailles parket sluit immers mooi aan bij het barokke historische interieur.

Beide vloeren werden afgewerkt met een enkele laag kleurloze Solid’Oil. Dit is een éénlaagsolie Naturel met verharder van Blanchon. Olie genoot hier de voorkeur, omdat de vloeren druk belopen zullen worden door seminaristen en bezoekers. Deze keuze van de olie is er gekomen na overleg met Blanchon en in samenspraak met hun technische man Gregory Trauwaert.

Deel het project